Бердянськ поліпшує інформування громадян і вдосконалює бюджетний процес

Бердянськ поліпшує інформування громадян і вдосконалює бюджетний процес
Главная - Аналитика, законопроекты - Аналитика - Місцеве самоврядування в Україні - Бердянськ поліпшує інформування громадян і вдосконалює бюджетний процес

БЕРДЯНСЬК ПОЛІПШУЄ ІНФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯН
І ВДОСКОНАЛЮЄ БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС

Згідно інформації, наданої Іриною Бокатою, спеціалістом першої категорії відділу міжнародних економічних зв’язків Управління економіки Бердянська, на громадських слуханнях, які відбулися в Бердянському будинку культури 15 лютого, учасникам було запропоновано ознайомитися з інформацією про фінанси міста, про ресурсну базу, яку мас у своєму розпорядженні міська влада, висловити свої думки з приводу важливих міських проблем та висунути конструктивні пропозиції.

Після того, як з коротким привітальним словом виступив міський голова Бердянська Валерій Баранов, проект міського бюджету у постатейному викладі представив перший заступник міського голови Віктор Кулібаба. У слуханнях брали участь близько 400 громадян — зокрема, представники міських закладів системи охорони здоров’я, освіти, депутати міської ради, лідери громадських організацій, підприємці.

Слуханням передувала велика підготовча робота. Рішенням міського голови було засновано робочу групу, яка мала заслуховувати звіти керівників місцевих бюджетних установ про те, як було витрачено виділені їм кошти у 2000 р. і як вони планують підвищити ефективність використання коштів у 2001 р. (слід зауважити, що група з такими функціями була створена в Бердянську вперше).

Аби якнайповніше поінформувати громадян про проект бюджету на 2001 рік і про підходи, застосовані до його формування, місцеві засоби масової інформації опублікували ряд матеріалів, підготованих міськими посадовими особами — зокрема, статті першого заступника міського голови Віктора Кулібаби і начальника міського фінансового управління Анатолія Абросимова.

Пан Абросимов брав участь у нещодавньому семінарі з питань підготовки бюджету в Південноукраїнському регіональному навчальному центрі (Херсон), де про новий формульний підхід до формування бюджету розповідав директор групи фіскального аналізу при Комітеті Верховної Ради з питань бюджету Ігор Шпак. За словами пана Абросимова, на цьому семінарі було запропоновано багато інформації, цінної з практичної точки зору — зокрема, про нові аспекти бюджетного процесу і найбільш ефективні шляхи використання цих інновацій на місцях. Отримана інформація допомогла Бердянську в процесі розробки проекту бюджету на 2001 рік. Приміром, місто переорієнтувало деякі свої фінансові потоки у справі розподілу коштів, і це дозволило усунути зайві ланки процесу розподілу та покласти на реципієнтів більшу відповідальність за те, як витрачаються бюджетні гроші. Міський бюджет Бердянська на 2001 р. був затверджений міськрадою 27 лютого.

 

(Опубліковано в бюлетні “Партнери”, №3, 2001)

Документы
Документы раздела "Аналитика, законопроекты"
^