Громадські слухання в м. Тернопіль: позитивний досвід проекту “Голос громадськості”

Громадські слухання в м. Тернопіль: позитивний досвід проекту “Голос громадськості”
Главная - Аналитика, законопроекты - Аналитика - Місцеве самоврядування в Україні - Громадські слухання в м. Тернопіль: позитивний досвід проекту “Голос громадськості”

Громадські слухання в м. Тернопіль: позитивний досвід проекту “Голос громадськості”

Досвід

Громадські слухання в м. Тернопіль:
позитивний досвід проекту “Голос громадськості”

У 1999 році Тернопіль був обраний пілотним містом для реалізації проекту “Голос громадськості”. Одним із завдань проекту є підтримка заходів, спрямованих на посилення участі громадськості у процесі прийняття рішень на місцевому рівні.

Громадські слухання є одним з найбільш ефективних інструментів підвищення участі громадськості у процесі розробки політики. Тернопільське Агентство міського розвитку спільно з членами коаліції тернопільських НДО та представниками проекту “Голос громадськості” організували громадські слухання, щоб залучити громадян до розробки політики на місцевому рівні. В громадських слуханнях взяли участь представники місцевих органів влади, ЗМІ, місцевої коаліції НДО та інших НДО, науковці, підприємці, міжнародні й українські експерти.

Протягом 2000–2001 років в Тернополі було проведено громадські слухання з таких питань, як формування міського бюджету на 2000 рік (4 громадських слухання), оренда комунального майна, стратегічні плани для забезпечення водопостачання в Тернополі, покращення системи житлово-комунального управління.

Найбільш успішними були громадські слухання, присвячені освітній реформі. Протягом вересня-жовтня 2001 року була проведена робота з визначення проблем у сфері освіти, зважаючи на скарги громадян, що надходили до міського управління освіти, та результати дослідження, проведеного проектом “Голос громадськості”. В рамках дослідження в листопаді-грудні 2001 року було проведено дві фокус-групи, в яких взяли участь експерти з питань освіти та представники НДО. Учасники обговорили наступні питання:

  • Аналіз проблем освітньої сфери
  • Визначення проблем
  • Визначення пріоритетних проблем
  • Визначення можливих механізмів підвищення участі громадськості у процесі вирішення цих проблем

Взявши до уваги пропозиції, що надійшли від зацікавлених сторін (включаючи учасників Груп аналізу політики органів місцевого самоврядування, членів міської ради та членів Тернопільського комітету з питань освіти та науки), було розроблено такий порядок денний громадських слухань:

  • Створення Освітньої дорадчої ради
  • Проблеми фінансування освіти
  • Проблеми дошкільної підготовки
  • Проблеми мотивації учнів
  • Необхідність шкільної форми
  • Потреба обрання профільної дисципліни на останньому році навчання

Активна інформаційна кампанія була одним з успішних компонентів громадських слухань з питань освітньої реформи в Тернополі. Завдяки цим слуханням громадяни почали розглядати цей механізм як ключовий для участі в процесі прийняття рішень на місцевому рівні.

В результаті громадських слухань було створено робочу групу з питань освіти. Вона розробила нормативно-правові акти з питань освіти, включаючи статут міської Освітньої дорадчої ради, статути вчених рад в школах міста та програми співпраці між міським управлінням освіти та місцевими НДО. Всі ці документи було подано на розгляд до міської ради.

 

(Опубліковано в “Посібник з участі громадськості / За ред.
Дж. Г. Холдар, О. Захарченко.   — К.:
Проект “Голос громадськості”,
Міжнародний центр перспективних досліджень, 2002”)

 

Документы
Документы раздела "Аналитика, законопроекты"
^