НОВІ ПАРТНЕРИ, НОВІ МОЖЛИВОСТІ

Система пріоритетів України у відносинах з новими партнерами заснована переважно на засадах економічного прагматизму. Головна увага приділяється державам, співпраця з якими дає значні переваги для розвитку української економіки й може сприяти її технологі

НОВІ ПАРТНЕРИ, НОВІ МОЖЛИВОСТІ

У процесі пошуку Україною нових партнерів і можливостей побудови з ними економічної співпраці відбувається коригування підходів Української Держави до використання інструментарію зовнішньої політики. Дедалі більшого значення набувають візити Президента України, що стимулюють розвиток відносин із потенційними партнерами, передусім із Сінгапуром, Брунеєм, Японією, Кубою, Бразилією, Ізраїлем та ін.

Важливим інструментом просування українських інтересів на сьогодні є активізація діяльності міжурядових комісій із двосторонньої співпраці, підвищення їх рівня та формування в їх структурі підкомісій з актуальних питань (торгівлі, інвестицій, сільського господарства тощо). Вагомим доповненням економічного складника політики України є проведення форумів представників ділових кіл (бізнес-форумів). Такий підхід реалізовується у відносинах із Туреччиною, В'єтнамом, Бразилією, Кубою.

З метою розвитку структури та збільшення обсягів експорту українських товарів і послуг Україна поліпшує умови доступу на зовнішні ринки у спосіб укладання угод про вільну торгівлю з перспективними партнерами.

На даному етапі завершено переговори з питань укладення угоди з Чорногорією, важливою подією є набрання чинності Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ. На різних етапах ведуться переговори з Канадою, Туреччиною, Ізраїлем і Сербією. Вивчається можливість започаткування відповідних переговорів з В'єтнамом, Ліваном, країнами Перської затоки та окремими країнами Латинської Америки.

У межах цих переговорів перед делегацією України ставиться завдання забезпечити збалансованість тарифної політики, у т. ч. відносно чутливих груп товарів промисловості та сільського господарства, що має стати підґрунтям створення сприятливих умов для розвитку торговельно-економічного співробітництва. Сфера інтересів сучасних учасників угод про вільну торгівлю виходить за межі звичайної торгівлі товарами й послугами та охоплює питання прав інтелектуальної власності, державних закупівель, охорони навколишнього середовища тощо. Принциповим складником таких переговорів є обов'язкове здійснення економічних розрахунків з метою отримання кількісних оцінок впливу на галузі вітчизняної економіки.

Інтерес України до співпраці з Бразилією пов'язаний зі значним економічним потенціалом цієї країни та швидким зростанням її ваги у світі. Україна розглядає Бразилію як основного партнера в Латинській Америці. Стратегічний характер українсько-бразильських відносин підтверджено у двосторонніх заявах сторін за підсумками візитів у 2009 та 2011 рр. І для України, і для Бразилії винятково важливою є співпраця у ракетно-космічній галузі в межах проекту "Циклон 4 - Алкантара". Перспективними для двостороннього співробітництва є також фармацевтична, хімічна промисловість, енергетичне машинобудування, видобуток і транспортування енергоносіїв.

Стратегічний характер для України має розвиток співпраці з Японією як однією з найпотужніших світових економік, яка має значний технологічний та інвестиційний потенціал. Глобальне партнерство України та Японії, зафіксоване у спільній заяві за результатами візиту Президента України, що відбувся до цієї країни на початку 2011 року, передбачає координацію підходів двох держав щодо питань порядку денного світової політики, розбудову двосторонньої співпраці в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес, а також обопільну підтримку ініціатив у межах міжнародних форумів.

Україна та Японія пережили масштабні ядерні аварії. Використання досвіду ліквідації наслідків Чорнобиля та Фукусіми в інтересах усього людства є важливим елементом глобального партнерства двох держав і має бути відповідним чином забезпечене на правовому, організаційному й інших рівнях.

Головним пріоритетом України щодо розвитку відносин із державами Південно-Східної Азії на даному етапі визначено поглиблення відносин із Соціалістичною Республікою В'єтнам. Україна розглядає СРВ як потужну азіатську державу з динамічною економікою, що відіграє помітну роль у регіональних процесах. Національних товаровиробників приваблює місткий і динамічний в'єтнамський ринок, на якому існує значний попит на традиційні українські експортні товари. Для в'єтнамської сторони, своєю чергою, можуть бути цікавими українські технології та можливості з розвитку промислової інфраструктури В'єтнаму, передусім електроенергетики, промислового машинобудування, авіакосмічної галузі.

Україна докладатиме зусиль з метою активізації відносин із впливовими азійськими державами, що динамічно розвиваються, зокрема з Індією та Південною Кореєю. Значні перспективи співпраці існують також у відносинах з іншими державами Південно-Східної Азії (зокрема Індонезією, Таїландом, Філіппінами), а також Південної Азії (Пакистаном і Бангладеш). Крім того, Україна прагне до посилення своєї присутності на ринках Близького Сходу й Африки.

Розвиток процесів економічної інтеграції в Азії є об'єктивним підґрунтям для пошуку Україною підходів до співпраці з регіональними і трансрегіональними об'єднаннями (АСЕАН, ШОС), оскільки взаємодія з ними може суттєво сприяти реалізації цілей України в регіоні. Саме через призму економічних інтересів і потреб підтримання зв'язків з партнерами Україна розглядає ініціативу із заснування свого представництва при Секретаріаті АСЕАН.

З огляду на євроінтеграційні прагнення України і стратегічний характер відносин України та Євросоюзу, особливий інтерес для неї мають зустрічі Європа - Азія (АСЕМ) - міжрегіонального форуму, механізму взаємодії європейських та азіатських держав у політичній, економічній і соціально-культурній сферах. Україна як європейська держава зацікавлена в участі у євроазіатському діалозі та розраховує на підтримку своїх стратегічних партнерів (ЄС і Росії, які є учасниками АСЕМ) у цьому питанні.

Документы
Документы раздела "Статистика"
^